Program finanțare: UEFISCDI – Program Inovare – Subprogram Cooperare Europeană
Acronim: POPELIM
CO Cehia: DEKONTA, a.s.
CO Romania: S.C. DFR SYSTEMS S.R.L.,
P1: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND
Coordonator: DFR Systems SRL
Director proiect: CSIII ing. Gabriel Petrescu
Perioada de implementare: 16/06/2010 – 30/11/2012
Etapa I: Extras din raportul tehnic nr. 1
Etapa a II-a: Extras din raportul tehnic nr. 2
Etapa a III-a: Extras din raportul tehnic nr. 3
Program Eureka – http://www.eurekanetwork.org/
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învâțământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) http://uefiscdi.gov.ro/
Scopul proiectului îl reprezintă cercetarea și implementarea unor tehnologii performante de decontaminare a solurilor poluate cu POPs-uri, cercetări materializate prin realizarea unei tehnologii inovative de foarte mare eficiență.
Obiectivele specifice pe etapele de cercetare-dezvoltare pentru rezolvarea problemelor egate de remedierea solului poluat cu POPs-uri sunt după cum urmează:
Industria chimică, prin produsele pe care le fabrică, aduce o contribuție esențială la ridicarea standardului de viață al societății umane. Produsele chimice precum substanțele energetice, îngrășămintele agricole, conservanții alimentari și multe altele, pe lângă efectul benefic, aduc însă și mari prejudicii mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Oamenii de știință au alarmat factorii de decizie din țările lumii asupra unor substanțe persistente, rezistente la degradarea naturală, care au influențe destructive asupra biosului și în mod special asupra omului – poluanții organici persistenți, codificate sub denumirea de POPs-uri. Aceștia au efecte pe termen lung, cumulative. Acționează asupra organelor vitale, de reproducere, a sistemului imunitar și sunt cancerigene.
POPs-urile au efecte majore asupra populațiilor, pătrunzând în corpul uman în special prin lanțul alimentar contaminat, prin lapte (inclusiv cel matern, pește, carne, fructe ș.a.). Acești produși au o tendință marcantă de a penetra membrana celulară și de a se depozita în țesutul adipos. Datorită proprietăților lipotropice se fixează în sistemul nervos central, în ficat, rinichi și în miocard. În aceste organe, determină disfuncționalități ale sistemelor enzimatice și ale biochimiei celulare. Aceste substanțe, nefiind solubile în apă, sunt transportate de vânt și în apele curgătoare, în mări și oceane, peste frontierele naționale, fiind un subiect de protecție a mediului local, regional și transfrontalier. Rezolvarea roblemei POPs-urilor prin interzicerea fabricării și distrugerea depozitelor existente reprezinta o problemă de nivel global.
Pentru eliminarea a 12 compuși periculoși (aldrina, dieldrina, DDT, heptaclor, mirex, clordan, taxofen, endrin, hexaclorbenzolul, BPC, diaxin, furan) a fost elaborată Convenția internațională de la Stockholm din 23 mai 2001, semnată și ratificată de 50 de guverne. Este imperios necesar ca cetățenii tuturor țărilor să fie conștientizați și să participe la acțiunile de distrugere a acestor substanțe.
Utilizarea DDT-ului (diclor-difenil-tricloretanul) a fost interzisă în țările industrializate încă din anul 1970 iar din anul 2004 a fost interzisă utilizarea la nivel global. DDD (diclor-difenil-dicloretan) și DDE (diclor-difenil-dicloretena) sunt principalii săi metaboliți. În funcție de condițiile de biodegradabilitate DDT-ul poate fi declorurat (mediu reducător) la DDD, care poate fi metabolizat în anumite condiții la DBP, greu biodegradabil (diclorbenzofenona) care este foarte greu de degradat. În condiții aerobe DDT-ul este transformat în DDE care este mai persistent in mediu decât produsul inițial.
Datorită acestor aspecte, au fost dezvoltate tehnologii specifice de îndepărtare a POPs-urilor din apă și sol.
Valoare totală contractată: 540.038 lei
Valoare nerambursabilă: 268.519 lei
Tehnologie de depoluare a solurilor
Numeroase articole, publicaţii și participări la conferințe naționale/internaționale:
Cerere brevet invenţie 00911/29.11.2012 cu titlul „Procedeu combinat chimic și biologic de remediere a solurilor poluate cu pesticide organoclorurate”.